01.01.2009

Blanke ark


Noe av det jeg elsker med nyttår er det å begynne på ny frisk med ny kalender, almanakk som det heter på fint. Jeg har alltid likt det. Kanskje det er tanken på et nytt år med nye muligheter. Et år med blanke ark. Og fargestifter til. Med fargene skriver jeg inn ting jeg vet skal skje og ting jeg ønsker skal skje. Ferier, drømmer, planer.

Etter hvert som dagene og ukene går prøver jeg å holde styr på hva jeg har gjort, når og med hvem, og det viktigste av alt, hva vi har hatt til middag. Av en eller annen grunn er jeg visst opphengt i nettopp det. Nesten på samme måte som min morfar Peder var opptatt av å nedtegne været, hver eneste dag. Hans interesse for været kan helt sikkert forklares med at han var gårdbruker. Været var viktig for hans daglige gjøremål, for når de skulle så og høste og alt det der jeg ikke trenger å bekymre meg om.

Selv kan jeg ikke lene meg til samme rasjonelle forklaring for mine opptegnelser. Jeg kan på ingen måte påstå at dagens middag er av nevneverdig betydning for mitt virke. Det har for eksempel neppe skjedd at jeg har planlagt undervisningen ut fra det. Heller ikke er det slik at jeg går tilbake til januar i fjor og forfjor for å planlegge nøyaktig samme meny i årets januar. For selv om jeg er tilhenger av tradisjoner, følger jeg også læresetningen "alt til sin tid". (Litt variasjon er ikke å forakte, en og annen liten overraskelse til å sprite opp hverdagen.)

Det er sikkert historikeren og arkivaren i meg som gjør at jeg tenker at det kan være morsomt å gå tilbake for å se hva vi har spist til ulike tider. (Jada, jeg vet det er sært!)

Uansett: Jeg er spent på hva det nye året vil bringe, med ny jobb og det hele. Både jeg og min splitter nye Moleskine er klare. La 2009 komme!

Godt nytt år alle sammen!

4 kommentarer:

Dilldall-Nina sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Dilldall-Nina sa...

*Smiler* - arkivering av middager :). Vi har alle våre små særegenheter, selv om denne var ny. Har en mormor som har notert ned fakta om årets første snøfall, om antall felte elger på jaktlag til morfar og andre kjente, hvor mange kilo jordbær som er høstet i løpet av sesongen +++ gjennom tiår. Har unektelig virket småsært til nå - men må innrømme at det er arti å bla bakover i boka hennes.

Jeg er ikke i stand til å bruke en "syvende sans" - om jeg har aldri så gode fortsetter - selv om jeg elsker tabeller og systemer. Gjort mange forsøk..men det koker bort i løpet av en uke eller to. Er jo egentlig litt risikosport å leve uten nedtegnelser.... i hvert fall begynner det å bli det i en alder av snart 40 :).

Godt nytt år til deg og dine, Heidi!

Kaspara sa...

Heisan Heidi
Godt nytt år!
Middager ja, jeg lager menyer for et par uker framover og har kjempeglede av det. Sitter med alle kokebøker og utklipp og vil smette inn nye oppskrifter og nye smaksopplevelser. Litt fisk, litt kjøtt, litt vegetar osv. Litt billig ,litt dyrere osv. Men jeg arkiverer de ikke. Morsomt at du gjør det!
Takk for tipset om Julefryd-boka! Jeg ønsket meg faktisk den til jul, men tror ikke den var å oppdrive i vår by. Nå har jeg bestillt den, og er sååå fornøyd.
Håper fest og overnattingsraid var vellykket i går!
Kanskje vi kan få til og sees om ikke så altfor lenge.
Ha en glad kveld! Klem fra Kaspara

Kardemomme sa...

Hei Heidi :)Riktig godt nytt år til deg og familien..I år har jeg kjøpt meg kalender for første gang!
Vet ennå ikke om jeg vil huske på å bruke den men det er forsøket verdt ;)Boken i innlegget under har jeg også presentert på bloggen min og den er virkelig til inspirasjon..Kjøpte den i København for flere år siden men den er fortsatt veldig aktuell..
Absolutt å anbefale :)
Nå er jeg lei hele jula og pakker bort alle rester etter den i løpet av helgen..Ha en fortsatt fin dag :)