30.12.2008

Englespill

Da jeg var 9-10 år fikk jeg englespillet jeg viste på forrige innlegg til jul. Den gangen var den skinnende blank og flott. Jeg husker følelsen av høytid når lysene brente og englene spilte. Siden har englespillet blitt pakket opp og ned mange juler. Idag har det absolutt sett sine bedre dager. Det er umiskjennelig noen bulker og riper i lakken - akkurat som eieren ;-) Men like fullt har den en selvsagt plass når julepynten skal fram her i huset.

Jeg må innrømme at jeg ikke engang visste at det het englespill. Det var det medblogger Kaspara som fortalte meg. Hun hadde kjøpt to stykker i Gøteborg i høst, og lurte på om dette var et svenskt fenomen i og med det hadde vært så mye av det der. Det kunne jeg ikke svare på - da. Men , etter en aldri så liten research, vet jeg at det er nettopp det det er!

Swedish Angel Chimes
ble designet av Erik Boberg i 1948, i Gävle, en by nord for Stockholm. Året etter ble lysestaken introdusert på det amerikanske markedet - og ble en umiddelbar suksess! Bare i årene 1948-1973 ble det produsert mer enn 20 millioner englespill.

Her ser vi to tidlige versjoner av esken til englespillet:


I 1974 solgte Erik Boberg rettighetene til englespillet. Åtte år etter startet to sønner Scandinavian Metal Products SMP AB, og begynte å en egen versjon av englespillet, Star Chimes. I 1994 kjøpte SMP tilbake rettighetene til det originale englespillet, og sirkelen var dermed sluttet.

I Gävle er de så stolte av fabrikken og englespillet at de i 1995 laget en 8,77 meter høy versjon. Dermed kom de også i Guinness Book of Records.

I det siste har jeg sett slike englespill både på andre blogger og i interiøsblader. Jeg har også sett at mange etterlyser steder å få kjøp dem. Det er mye som tyder på at dette kan være en lur ting for interiørbutikker å satse på til neste år. Mange nostalgikere vil nok ikke klare å la være å kjøpe. Englers spill er nok kommet for å bli!

(kilder: SMPs hjemmeside)

3 kommentarer:

Kaspara sa...

Hei igjen, Heidi!
Så kjempemorsomt å høre historien bak englespillene våres!!
Så det var et svensk fenomen, ja. Kunne nesten tenke meg det etter alle de englespillene jeg så i Gøteborg sist.
Hadde jo vært morsomt å ha en slik gammel flott eske også da.
Her er det på ny feber. det er minstegutten igjen. Helt utrolig, vi pleier så og si aldri være syke her i huset, men denne julen har vært helt kriminell på sykdomsfronten.
Ønsker deg et spennende og opplevelsesrikt nytt år med mange glade øyeblikk! Klem fra Kaspara

Dilldall-Nina sa...

Jeg har også nostalgiske juleminner som involverer englespill. Oldemora mi, Asta, som bodde på denne gården vi bor nå, hadde engler som danset og en sånn kirke som man også ser rundt omkring på diverse blogger om dagen. Ingen av delene havnet i vår gren av familien, men jeg har en nisse etter oldemor som jeg tenkte å lage et innlegg til. Snart for seint det nå. Kanskje spare nissen til neste år - om man fortsatt er en blogger :). Det er flott å ha fått en historiker inn på banen som sporer opp storyen bak både glansbilder og englespill.

Så til det oransje brettet. Måtte nesten smile. Vi snakker Figgjo, krakker, glansbilder og nå oransje brett. Jeg har derimot gått i fella...og angrer bittert.
Se innlegg fra august.

http://dilldallsaant.blogspot.com/2008/08/loppisbrett-og-loppiskandelaber.html

Riktignok hadde det begynt å flasse litt i lakken og hadde en større skade på selve brettdelen....men...akk som jeg skulle ønske jeg hadde satt det litt vekk i stedet for å gå løs på det med spraylakk med en gang. Gjort er gjort. Jeg kan likevel legge min stemme inn for at brettet ditt forblir oransje. Jeg synes det var et skikkelig forfriskende flott julebrett. Jeg har jo appelsinskiver på juletreet mitt i år som gir en aldri så liten oransje snert over det. Her har jeg en håpefull som går julebukk og ei annen som strever med nyttårsgodteri. Jeg vil helst sove :). Ønsker deg en kjempefin nyttårsfeiring! Klem

Heidi sa...

Det var snodig, Nina. Jeg har sett på innlegget ditt nå, og jammen var det ikke likt brett (bare mer avlangt). Det ble fint det du hadde gjort også, men jeg tror jeg lar det være i original ham en stund i alle fall. Min mormor het forresten Åsta, nesten det samme ;-) Kreativt og flott med appelsinskiver på juletreet.