16.03.2009

Tre ganger W hurra!

Verdensveven, også kjent som www, fylte faktisk 20 år her om dagen. Den ble født i Sveits 13. mars 1989. Ingen visste vel da hvor stor og flott den skulle vokse seg. Barnesykdommer og kranglete tenår er over. Kanskje har verdensveven funnet seg selv? Den er i det minste på god vei.

Verdensveven har møtt mye skepsis - som seg hør og bør når noe nytt dukker opp. Skrive med kulepenn? Nei, er du gæern, det blir bare tull! Det kommer til å ødelegge håndskriften fullstendig. Som sedvanlig viser det seg at den verste skepsisen er ubegrunnet. Vi har ikke glemt å skrive for hånd (ikke helt i alle fall). Vi har ikke sluttet å lese papiraviser eller bøker selv om mye finnes på nett. Vi har ikke blitt dummere (med mindre vi har blitt for dumme til å forstå det...). Morgenbladet slår til og med fast at det er en myte at teknologi gjør oss latere.

Verdensveven har på mange måter endret verden, i alle fall store deler av den, og vi bloggere har alle kjent det på kroppen, at vi har fått andre vaner enn før mener jeg.
  • Vi sitter for eksempel, helt frivillig og på fritiden, foran en datamaskin x antall timer hver uke.
  • Vi kommuniserer med hele verden, om all verdens.
  • Vi deler ideer og "how to".
  • Vi byr på oss selv. Alle som er interessert, og sikkert endel som ikke er det, får ta del i våre innerste tanker og se bilder fra både kjøkkenskap og stue.
  • Vi kommenterer andres gode smak og flotte innsats bak strikkepinnene. Ikke umulig at mange får redusert psykologregninga på grunn av denne konstruktive rosen.
  • Vi kan med letthet skaffe informasjon som før var forbeholdt proffe granskere av FBI-klasse. De færreste går vel lenger til leksikonet i bokhylla når vi vil finne ut av noe?
  • Vi har blitt verdensborgere i ordets rette forstand. Alder, kjønn, språk eller landegrenser ingen hindring. Her er det felles interesser som gjelder.
  • Bare for å nevne noe.
Det vi må huske alle sammen, midt i denne gledesrusen over alle mulighetene, er å bruke litt sunn fornuft, både når det gjelder hva vi deler med andre og hva andre deler med oss. Men det skal vi vel klare.

Se mer i Morgenbladets artikkel; "DET NYE MENNESKET. World Wide Web fyller 20 år. Alt er forandret."

Ingen kommentarer: