08.03.2009

Kvinner før og nå


Det er litt artig at vi, unge fremadstormende(?) kvinner av 2009, faktisk er mer like unge kvinner av 1950-tallet enn vi kanskje tenker over. Se bare på dette bildet: (Bildet er borte, men det var en gammel forside illustrasjon fra et ukeblad, resten skjønner dere kanskje ut fra teksten under.)

1) Gyngestolen er stadig å se i kule hjem, enten i magasiner eller på blogger, men da uten puten og gjerne i en morsom, knall farge. Se feks her eller her

2) Håndarbeid er en svært populær trend. Det hekles og strikkes til den store gullmedalje - noe som tydelig vises i Blogglandia. Tepper med heklete oldemorsruter en nærmest en farsott se eksempler her, her, her, her, her eller her - bare for å nevne noe. (Må innrømme at jeg er en av dem som har prøvd meg, om ikke med like enorm produksjon som mange andre.)

3) Kurven har også fått en ny vår, noe som selvsagt har sammenheng med tendensen over. Jeg har selv et par varianter av slike kurver stående, fylt med garn og halvferdige saker.

4) Skoene har jeg da nylig sett i et moteblad, bare i sort med grå tupp.

5) Antrekket, eh..., nei det er kanskje ikke riktig in? Men det er nok ikke lenge før. Vi er jo midt inne i en gigantisk retrobølge for tiden.

Men det vi ikke ser på dette bildet, er at denne unge damen antagelig verken hadde høyere utdanning eller lønnet jobb. Bildet viser heller ikke at hun mest sannsynlig hadde støv på hjernen. Den gangen var det ingen spøk å være husmor, det var en profesjon som krevde husmorskole og forskning av typen måling av avstand mellom stekeovnen og vaskekum, kjøkkenet og spisebordet, igjen omregnet til antall kilometer totalt pr år.

Dette innlegget er til ære for kvinnedagen. Heldigvis har kvinner alle muligheter idag, kanskje takket være våre forgjengere, rødstrømpene. Vi kan realisere oss selv. For noen betyr det kanskje å holde på med noen av de tradisjonelle kvinnesyslene på fritiden.