04.09.2009

Gjenbruk


Gjenbruk er i vinden. Det er kamp om loppene og koppene og stoffene. Bruktbutikker og loppemarkeder rennes ned av ivrige samlere (ofte bloggere). En kan nesten si at gjenbruk er blitt forbruk.

Men det er helt feil å tro at dette med gjenbruk er et nytt fenomen. Våre beste- og oldeforeldre ville ha sett det som den største selvfølge å bruke ting omigjen. De var mestere i gjenbruk. En ananasdropsboks for eksempel ville derfor ikke havne i metallavfallet - som for øvrig ikke var oppfunnet enda (det var vel ikke bruk for slikt) - men heller bli brukt til oppbevaring av knappenåler. Gjenbruk!

Det hører selvsagt med til historien at den slags gjenbruk var nødvendig. Nøkternhet var et ideal. For å få endene til å møtes. Det er lett å glemme at Norge var et relativt fattig land helt fram til 1970-tallet da vi vant, nei fant, oljen i Nordsjøen.

I dag er vi, finanskrise til tross, langt bedre stilt (i alle fall økonomisk). Vi trenger ikke å bruke alt om igjen. Vi kjøper nytt. Vi kaster. Vi forbruker. Nettopp derfor er det så fint at retro og vintage og loppis er på moten. En kan jo håpe at gjenbruket til slutt blir større enn forbruket...

5 kommentarer:

Pillepalle sa...

Det var da veldig interessant å lese hva du skrev om gjenbruk og forbruk! Hilsen fra Pillepalle

christin sa...

fint skrevet! og noe å ta med seg inn i loppehelgen som kommer :)

Briggs lekehus sa...

så enig så enig! måtte alle tenke mer gjenbruk!

Anonym sa...

Jag hoppas det är en hållbar trend. Själv har jag blivit så pass loppissjuk att jag nästan inte vill ha nya saker, helt enkelt för att det gamla oftast är finare :-)

Förresten, tack för alla intressanta och tänkvärda inlägg här på din blogg!

Katrine K sa...

Velskrevet, det er jo også slik at de gamle tingene ofte har bedre kvalitet enn de nye, de holder seg lengre og får bare en finere "patina" av tidens tann. Mange nye masseproduserte ting går jo så lett istykker.