14.11.2008

Kjære brev

Jeg savner brev. Det vil si hele konseptet med brev. Jeg savner det å sette seg ned med et blankt ark (eller flere), å velge en god penn (eller flere), for så å begynne den noen ganger omstendelige prosessen med å forme ord på arket. Ord som blir setninger. Setninger som blir sammenhenger, noen ganger helt uventede sådan. For mens du sitter slik i fred og ro, konsentrert, kan du merke at hjernen din av og til løper foran deg. Hånden skriver som best den kan. En og annen skrivefeil er lov. Du har jo ikke mulighet til å benytte deg av noen angreknapp eller andre hurtigtaster. Det får bli som det blir, med en overstrekning her, litt blanko der, eller i verste fall et helt nytt ark. Nytt ark, nye muligheter.

Det er nesten så jeg savner skrivekrampen og den lille kulen jeg fikk på langfingeren av å holde så hardt i pennen.

Jeg savner det å ta seg til til å skrive brev.

Jeg savner den tiden da brev ble sendt i en konvolutt i posten, kom fram noen dager senere, og ingen forventet svar samme dag. Tenk som vi ville ha ledd dengang om noen hadde fortalt oss at det ville bli slik om et par-tre tiår! At brevet ville komme frem til mottaker samme sekund som det ble sendt. Utenkelig! (Riktignok fantes det faks, men hvor mange benyttet seg av det sånn på privaten?) Eller at avsender ville begynne å tappe utålmodig med fingrene i påvente av svar lenge før det dengang engang hadde rukket å dumpe ned i postkassa.

Dagens e-post, chatting og sms er ingen fullgod erstatning for brev. Hvorfor? En forklaring kan være knyttet til det at vi blir bombardert med slike hele tiden. Inflasjon. Brevskrivingen mistet nok også noe av sjarmen for de som fikk 20-30 brev hver eneste dag. Men det var neppe et utbredt problem - annet enn i visse strøk i Hollywood, kanskje. En annen forklaring er nok det at man i dag forventer effektivitet. Fordi vi visstnok fortjener det. Det nytter ikke å vente en uke med å svare på en sms eller e-post, i alle fall ikke hvis du skal fremstå som en up-to-date-person, en som er med på de effektive notene. Men stopp litt. Det er noe som skurrer her. Effektive noter? Hvor fin musikk blir det av slikt?

Ingen kommentarer: