25.11.2008

Jungeltelegrafen

Jeg er imponert! Over hvor liten (og samtidig overveldende stor) verden virker når en bader i blogger. Som fersk bloggleser begynner du kanskje ganske lokalt med bloggen til en venninne eller en blogg du har lest om i et blad eller en avis. Men før du vet ordet av det, etter tre-fire timer (oops!) foran skjermen, har du vært i både naboland og fjernere strøk. Hvis andre enn mine to nære venninner tilfeldigvis skulle ramle over denne siden og lese dette, regner jeg med at dere vet hva jeg snakker om. Linker og anbefalinger på en blogg fører deg raskt videre til en annen, som selvsagt også har linker og anbefalinger til spennende blogger, og som derfor igjen fører deg videre, helt til du litt småsvimmel tar deg i å lure på hvorfor i huleste du kikker på en kinesisk side om ting du ikke engang ante eksisterte.

Blogging handler ofte om tilfeldigheter, og det er kanskje dette som gjør bloggingen til den mest effektive jungeltelegrafen 'ever' (det spørs om det er like praktisk i jungelen, men det får så være).

Den siste tiden har jeg vært vitne til hvordan min gode venninnes blogg (FRYD + DESIGN) har gått fra å bli lest av nærmeste omgangskrets, til en fast kjerne av svorne fans, og videre til å bli hyllet på store amerikanske samleblogger og dermed øke antall besøkere betraktelig. Både kommentarer og sitemeteren hennes viser at hun har lesere fra alle verdens hjørner, og da kan en jo selv tenke seg hvordan utviklingen blir videre. En forutsetning for denne globale utbredelsen er selvsagt at man skriver så folk forstår, og i denne sammenhengen betyr det på engelsk. Og det er det mange som gjør, enten de er norske, svenske, danske, nederlandske, iranske, tyske(!) eller franske(!!).

Hvis ikke dette er kulturell globalisering i praksis så vet ikke jeg!

PS. Som en vennlig gest har min venninne lagt en peker til min side fra sin, noe jeg tipper irriterer hennes utenlandske fans, i og med de her finner en side med rare ord, med æ, ø og å, som (enda verre) nærmest er fri for bilder. Et helt klart sjangerbrudd i forhold til den og de sidene de kommer fra. Ja, ja, jeg får se om jeg etterhvert finner noen på min egen størrelse å leke med her i bloggsfæren.

1 kommentar:

Briggs lekehus sa...

Ikke sant! global landsby:-)