30.05.2011

Dvale
Hvordan klarer vi det? tenkte jeg på vei hjem fra jobb, rett etter at jeg tenkte på hvor grønne jordene var blitt, noe jeg tenkte fordi jeg trodde jeg så en fasan midt der ute i alt det grønne, og da kom jeg på de stakkars rådyrene jeg har sett kave ute i snøen der i vinter, på jakt etter mat. Selv har jeg ikke hatt problemer med mat i vinter. Snarere tvert imot. Dvalen har blitt tilbragt i peisvarm stue, med stearinlys og bøker og blader og tv og internett - og mat. Og godteri og godt drikke. Fråtsing på høyt nivå. I halvmørket. Helt til en ikke lenger husker hvor deilig det er å bevege seg, uten hjelp av motorisert framkomstmiddel, å være ute i marka - eller kanskje på jordene sammen med rådyrene. Seks måneder i dvale. Ny rekord? En skulle nesten tro en ble uthvilt av sånt. Tenkte jeg. Og kanskje er det nettopp derfor vi holder ut, fordi instinktet forteller - i alle fall noen av oss - at vi må bunkre opp til de neste seks månedene? Er derfor det plutselig er så ekstremt deilig å bli svett og sliten der ute i den friske lufta? Å kjenne at dvalen er ute av blodet. Å se at dvalen er ute av naturen. Skal se det ikke er så dumt likevel denne dvalen...


I januar satt jeg og Pippi ved dette bordet og planla månedene som skulle komme. Nå har de vært her. Månedene. Planene. Dvalen. Tid for nye måneder - og nye planer - før neste dvale setter inn.

9 kommentarer:

demie sa...

Godmorgen! Håper madrass- turen ble fint : )
Det er deilig å komme ut av dvale altså...

Portofritt sa...

God morgen demie: Madrass-turen gikk over all forventning. Jentene var søte og glade. Min gamle gode madrass beholdt lufte - og det gjorde jeg også :)

Lise B sa...

Du har så rett, så rett! Jeg tror vi trenger både dvalen og det motsatte, når vi bor som vi bor. Jeg er påtvunget dvale nå på grunn av en hårdnakket forkjølelse, og det er i alle fall ikke greit. Føles helt feil, det var nå jeg slulle gå lange turer i skogen jo!

Trådsnella sa...

slik har jeg aldri tenkt på det, men du har nok rett ;) dvale ja, vi har en liten dvale på vinteren vi også...!!

Sikkelig høststemning her idag, så forlenger dvalen akkurat idag å skal kose meg med cupcakes og kaffe!!

Love and vegetables sa...

åh, det var et VELDIG godt skrevet innkegg. jeg fikk litt klump i halsen! det er så beintøft med den vinteren innimellom - og TANKEN på den er helt uoverkommelig noen ganger, men det er pessimisten i meg (som heldigvis er ganske liten sånn generelt). på en dag-til-dag basis kommer man seg jo gjennom det. og så må hvertfall jeg bli flinkere til å gå på ski, er planen.
men GURI så deilig det er å trave oppover skogsstiene våre nå, se på bikkjene gå bananas og kjenne deilig bris mot svett panne. det elsker jeg.

klem*

Love and vegetables sa...

innkegg, haha. det hørtes ut som et rart nytt insekt.

nå skal jeg gi meg, forhåpentligvis uten skriveleifer.

god dag til deg*

Portofritt sa...

En og annen skriveleif er bare med på å gjøre livet litt ekstra spennende (så lenge det ikke er for mange av dem og de står i avisene). Selv er jeg verdensmester i å SI ting feil. Ordene kommer ut litt annerledes enn det var tenkt. Da er det godt å ha:
1) visuell fantasi (som gjør at en ser for seg alle de rare tingene en sier eller skriver),
2) humor, og ikke minst
3) evne til å le av seg selv (selvironi)

Stilleben sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Stilleben sa...

Fin dvaletekst! Alltid godt å komme ut av dvalen.