11.08.2010

Avslapning


En ny høst venter. Jobb, skole, hjem, venner og fritidsaktiviteter. Høye skuldre. Tidsklemme. Stress. Så mye en skulle - og ville - ha gjort som en ikke får gjort... Jeg trenger vel ikke engang spørre om noen kjenner seg igjen i tematikken. Det er et klassisk symptom på vår tid, er det ikke?

En skjønnhetsbok fra 1958 viser at problematikken også var aktuell for femti år siden - om enn årsaken til stresset var en annen. På den tiden slet kvinner flest med "støv på hjernen". 1950-tallet var husmorens tiår - noe som betydde hardt husmorarbeid. Husmorrollen ble sett på som en profesjon, et yrke, og kravene til hva som var "bra nok" i hjemmet lå langt over det som er normen i dag. Antagelig er det derfor det i den gamle boken står at: "Avkobling og avslapning er blitt vår tids slagord, og det har sikkert mye for seg. Anspenning og avslapning er høyst aktuelle problemer for mange..." Videre står det at avslapning er veien til skjønnhet, etterfulgt av følgende råd:

"...den mest effektive hvilen får vi med hodet ned. Det beste er å sette et strykebrett, for eksempel, mot en stol så det heller ca. 45 grader. Kan man holde denne stillingen den timen det tar å snakke med sine venninner i telefonen, blir det kanskje for én gangs skyld en nyttig samtale."

Jeg er ikke sikker på om jeg forstår det der med strykebrettet..., men det er jo verdt et forsøk. Det føles uansett ofte som om alt står på hodet her hjemme.

Ellers er rådet, da som nå, trening eller gymnastikk som det het på den tiden; "Den behagelige trettheten efter gymnastikken er utmerket grobunn for fullkommen hvile både for kropp og sjel."

Akk ja, det er vel bare å sette i gang!

2 kommentarer:

Anonym sa...

God kveld - snart god natt Portofritt!

Herlig innlegg fra boken! Og "i-samme-båt-refleksjoner"! Puh! Litt av en dag! Med en febersyk liten figur! "Men aldri så galt at det ikke er godt for noe". Da han sov av seg feberen, fikk jeg faktisk "støv på hjernen", (mon tro om det er noe med dette huset jeg bor i. Som faktisk er anno -58?! Hm?). Dagen i dag resulterte i at jeg vasket ned samtlige rom!Blandt annet tak og vegger på badet + dusjkabinettet, det er den jobben da! Fikk det for meg at høsten blir hektisk. Best å ha det rent før stormen setter inn.

Senere på kvelden løp jeg til skogs, for nettopp, som du siterer fra boken; "Den behagelige trettheten efter gymnastikken er utmerket grobunn for fullkommen hvile for både kropp og sjel".

Vel, sto det ingen ting i den boken om adrenalin og bivirkninger etter gymnastikk?! Jeg er superopplagt etter løpeturen kl. 20.00 - og jeg som skal på jobben i morgen og klokken er snart midnatt!

Men det skal være sagt. Jeg har ro i sjela. Lille figur er nok ship-shape i morgen - ganske sikkert feberfri. Og jeg har gullende rent bad! Helt etter oppskriften til damene i "støv på hjernen" he he!

God natt fra Nøtteskrika

Namaste sa...

"Viktig melding"!:

Eg invitere te BLOGGTREFF (på kort varsel)! ;o)

Hadde vore sååå gøy om me kunne fått te å treffast!!!

Spre budskapet :o)

http://kreativimpulsiv.blogspot.com/2010/08/bloggtreff-pa-kort-varsel.html

Og takk for enda e sjarmerende og flott innleg her hos deg :o)