03.12.2008

Glassklare minnerJeg fortsetter på min lille nostalgiske bølge. Denne gangen var det disse små glassfigurene som gav følelsene mine et lite kick. Min hullete hukommelse forteller meg at jeg fikk dem på søndagsskolen, som belønning for å ha møtt opp (og det er ikke umulig at det var en viktig pull-faktor). Det er mulig jeg tar feil, at det var på speideren jeg fikk dem, men jeg tror altså ganske bestemt at de helt sikkert kanskje (der har du meg i et nøtteskall, bestemt som få!) at de er fra søndagsskolen, som holdt til i kjelleren på det lokale Samvirkelaget.

Uansett, nå har glassfigurene blitt børstet støv av og plassert på et gammelt brett sammen med mose, kongler, sopper og lys. Jeg liker ideen om å bevare og bruke ting som betyr noe spesielt for en. Gjenbruk er en fantastisk ting, både med tanke på miljøproblematikken, på finanskrisa, og faktisk med tanke på ens egen sjel. Det er liksom noe spesielt tilfredsstillende med ting som har en form for historisk sus over seg, og det kan det faktisk være om gjenstanden ikke er eldre enn fra 1980-tallet. Dessuten er det jo mye mer morsomt å omgi seg med sine helt egne ting, enten det er eget hjemmelaget, andres hjemmelagede, arvegods, nyinnkjøpt loppe eller minner fra ens egen oppvekst. Enig?


(Bjørkene er "lånt" fra Cole & Son)

8 kommentarer:

Dilldall-Nina sa...

Det var som om jeg skule skrevet de ordene om ting-nostalgi selv....så ja, jeg er nikker gjenkjennende. Du skriver så beskrivede og fint. Liker tekstene dine veldig godt. Ser du har linket til meg. Så hyggelig. Jeg lager en link til deg nå jeg :0).

Rikke sa...

Ååh liker bambiene dine:)

Kaspara sa...

Hei Heidi
Så det var DU som hadde tatt alle de fine stoffene på Sl.!!! (fnis)
Skjønner at jeg var en dag for sent ute. Jeg er der faktisk ofte, så du får bare se etter en gammelrosa hjemmesydd veske med broderi som er favorittveska mi.
Søsteren min skjønte det var deg siden du hadde navnet ditt på kommentaren , og hun vet at du og Jeanette er venninner. Det har jo kommet fram på bloggene deres at dere kjenner hverandre.
Enig med Dilldall-Nina at du skriver så bra. Jeg liker også tekstene dine, og er selvfølgelig enig i at gjenbruk, arvede ting med affeksjonsverdi og hjemmelagede ting er det aller gjeveste. Det er faktisk ganske sjelden jeg kjøper helt nye ting til huset. Morsomt at søndagsskole-figurene kommer til heder og verdighet igjen! Jeg har aldri gått på søndagsskole, men husker at noen venninner fikk slike vakre små kort med engler og slikt. De var jeg litt dårlig på.
Ha en herlig kveld. Kanskje vi sees i kjelleretasjen på Sl. på hodet i stoffene en dag!

Dilldall-Nina sa...

Hadde jo gått glipp av noen innleggene dine i dag. Leste bare de øverste da jeg skrev kommentaren min over. Da jeg scrollet med litt nedover nå og så kalender-kameraet - da - OJ! Gjett om jeg og søsteren min hadde sånn kalender. Og gjett om jeg elsket den! Gjett om jeg husker det som om det skulle være i går! Snakket detaljert og med barnlig innlevelse om akkurat disse adventskalenderene en dag her da jeg og voffen gikk tur med mannen (eller var det en annen kombinasjon? Jeg og mannen med voffen - elller gikk voffen og mannen tur med meg :D? - whatever)- om han kunne huske at søstrene hans hadde hatt sånn? Dessverre har jeg ikke noen av de små søte tingene igjen. Lurer på om barna mine og deres jevnaldrene kommer til å huske noen av sine barndoms duppeditter med samme "70-tallsentusiasme" som du og jeg gjør! Jeg håper det - men jeg er ikke helt sikkert gitt... Villkårene har forandret seg en del de siste tiårene slik du beskriver.

Heidi sa...

Nina: Godt å vite at jeg ikke er alene om å være en liten smule hekta på minner og levninger fra egen oppvekst.

Jeg likte forresten funderingene dine rundt hvem som egentlig gikk tur med hvem. Det kan absolutt ha vært flere oppfatninger av den saken :-)

Dilldall-Nina sa...

Nå ser det ut som om jeg "stalker" deg noe innmari. Tredje kommentar på ett og samme innlegg :). Kanksje du kunne maile meg e-postadressen din i stedet :)? Men ja - i samme bås som deg - veldig, veldig nødvendig for meg også - og ikke helt igjennom ennå. Det er dog som man sier her på skogen. "Itt´no er så gæli at det itte er gøtt for noe".

Marianne sa...

Takk for oppmuntring! Lykke til til deg også, måtte jobben bli din : )

Kardemomme sa...

Hei Heidi :) Her har jeg gått glipp av flere fine innlegg ser jeg! Jeg har ikke vært så lenge borte men du har virkelig stått på :)Jeg kjøper sjeldent nye ting til huset! Blir nesten litt deppa over å komme inn i forskjellige Glassmagasin med kun dyr masseproduksjon..Sånt sier meg ingenting..Går mye heller i bruktbutikker og på loppemarkeder og tanken på at andre har eid en ting før meg er alltid besnærende..
Ser at du reklamerer for designernes julemarked..Jeg har det litt travelt på lørdag men skal dit en rask tur med en venninne når de åpner på morgenen..
Deilig med markeder som er frie for dorullnisser og påmalte kosteskaft ;)
Jeg måtte smile gjenkjennende da jeg så det lille kameraet ditt..
Husker veldig, veldig godt at jeg hadde julekalender med småting i :)
Tror ikke noen av disse tingen er tatt vare på dessverre..
Kalenderen til dill Dall Nina er virkelig fantastisk!! Genial ide..
Ønsker deg en fin dag videre :)
Hilsen Kardemomme :)