24.08.2010

Ny hamSpiseplassen etter hamskiftet. Den grønn-grønne fargen piffer opp. Den duse gule - kopiert fra en gammel loppiskrakk  - roer ned. Det dueblå stoltrekket er gjenbruk av avlagt gardinstoff. 

(Den brune Bumling-lampen venter fortsatt på å bli hvit, men det er lang behandlingstid på slikt her i huset, kanskje så lang at det aldri blir noe av, den kan jo ombestemme seg innen den tid...).

23.08.2010

Magisk

Bare en ordentlig god venn behersker kunsten å treffe så til de grader med en overraskende gave. Denne er gitt til heldige meg av av slik venn - laget på bestilling av flinke MONOme.

PS. Jeg var klar over at jeg ikke akkurat er den fødte linselus (skrumper inn foran kamera), men at selv ikke hendene mine skulle være komfortable i situasjonen var jeg ikke klar over. Håndmodell-verdenen har neimen ikke gått glipp av noe talent i meg. Nei, det yrket får andre ta hånd om;)

PS. PS. Men hånden min føler seg mye finere med denne ringen på! Jeg tror den må være magisk.

22.08.2010

Edens hage?Kåret til Larviks vakreste hage i 2009. Imponerende frodig - derav navnet Kokopelli. I dag blomstret beboere (keramiker-familie), besøkende, keramikk, blomster og sommerfugler frodig om kapp i solen.

17.08.2010

På veggen?
Jeg har ikke - som denne tallerkenen - møtt veggen. Ikke riktig ennå i alle fall. Det er bare litt tomt oppe i mitt hode om dagen. Eller fullt. Ja, jeg tror nok heller det er det siste... En rotete klynge av tanker - som slåss om å komme først ut døra. De får se å bli enige.

11.08.2010

Avslapning


En ny høst venter. Jobb, skole, hjem, venner og fritidsaktiviteter. Høye skuldre. Tidsklemme. Stress. Så mye en skulle - og ville - ha gjort som en ikke får gjort... Jeg trenger vel ikke engang spørre om noen kjenner seg igjen i tematikken. Det er et klassisk symptom på vår tid, er det ikke?

En skjønnhetsbok fra 1958 viser at problematikken også var aktuell for femti år siden - om enn årsaken til stresset var en annen. På den tiden slet kvinner flest med "støv på hjernen". 1950-tallet var husmorens tiår - noe som betydde hardt husmorarbeid. Husmorrollen ble sett på som en profesjon, et yrke, og kravene til hva som var "bra nok" i hjemmet lå langt over det som er normen i dag. Antagelig er det derfor det i den gamle boken står at: "Avkobling og avslapning er blitt vår tids slagord, og det har sikkert mye for seg. Anspenning og avslapning er høyst aktuelle problemer for mange..." Videre står det at avslapning er veien til skjønnhet, etterfulgt av følgende råd:

"...den mest effektive hvilen får vi med hodet ned. Det beste er å sette et strykebrett, for eksempel, mot en stol så det heller ca. 45 grader. Kan man holde denne stillingen den timen det tar å snakke med sine venninner i telefonen, blir det kanskje for én gangs skyld en nyttig samtale."

Jeg er ikke sikker på om jeg forstår det der med strykebrettet..., men det er jo verdt et forsøk. Det føles uansett ofte som om alt står på hodet her hjemme.

Ellers er rådet, da som nå, trening eller gymnastikk som det het på den tiden; "Den behagelige trettheten efter gymnastikken er utmerket grobunn for fullkommen hvile både for kropp og sjel."

Akk ja, det er vel bare å sette i gang!

Zoologi


Et par dyriske innslag i heimen. Anno 1910. Cirka.

09.08.2010

Så enkelt

 Kjenner du følelsen? At det slettes ikke behøver å være så fancy og flott for å ha det bra?

En enkel hytte i skogen, nær et lite vann holder lenge. Never med villbringebær og markjordbær på vei ned til en liten strand med svaberg og robåt og ikke-iskaldt-vann. Det er bare å hoppe i det!

Er vi forresten de eneste her i verden? Nei, der vaket visst en fisk. Og en til. Og enda en.

En gammel hengekøye mellom to grantrær - med plass til to barnekropper. "Vuggende, vuggende, vuggende - over lyng og bær."

"Dette er luksus!" overhørte jeg junior si til seg selv i helgen. Han hadde en stjålen alene-stund  i hengekøya, mens søsteren var inne i hytta for å hente noe til leken. Luksusen besto i å spise oppskårne eplebiter, gyngende over lyngen, med lukkede øyne. Han visste ikke at han ble observert - ei heller at han gjorde sine foreldre umåtelig stolte og hoppende glade.

Så enkelt. Så verdifullt.

06.08.2010

Å samle

Jeg samler på så mye rart. Gjør du? Hva det er kan variere. Det kan feks være gamle fine bokser, kopper, stoffer, eller små glassfigurer. Jeg er altså ingen dedikert samler av en spesiell ting, som feks frimerker. Det kan godt være ting med null verdi for andre. Felles for alle tingene er at de gir meg en god følelse. Det kan være ting jeg synes er fine, morsomme eller at de bringer fram spesielle minner. Som denne grønne brikken som minner om mormor og morfar.

Jeg samler også på artikler og sitater som treffer meg hjemme. Interessante emner eller gullkorn. Kjekt å ha. En kan få bruk for det en vakker dag. Det ferskeste sitatet i notatboka er et intervju der Lars Saabye Christensen fortalte at han samler på ord. Han sa at det norske språket blir fattigere for hvert ord som går ut av bruk. Og det har hans jo rett i. Tenk på alle de ordene vi ikke lenger bruker - ofte fordi samfunnet er litt annerledes nå. Jeg vil også samle på ord!

Som en start på ordsamlingen trenger jeg litt hjelp. Det gjelder den grønne brikken på bildet. (Ett blikk på den og jeg er tilbake på kne foran den brune teakseksjonen. Jeg dytter skapdøra til side og gjør meg klar til å leke med den fargerike stabelen som har fast plass ved siden av mormors fine kaffeservice.) Det jeg lurer på er hva som er det rette ordet for den grønne "dingsen" som ble brukt under glass for ikke å lage merker på bordet - det var den gang man til enhver tid hadde blanke nypolerte møbler. (Regner med at det ikke bare er jeg som ikke har det lenger.)

04.08.2010

Belle
Kunne ikke unngå å kjøpe denne lille notatboken da vi var i London. Det var absolutt ingen gode grunner til ikke å gjøre det. Den var både billig & søt. Og så brakte den fram minner om den gang alle barn lekte cowboy & indianer (kanskje fordi vi faktisk visste hva cowboy & indianer var.;).  Det er mulig jeg tar feil, men jeg tror det er få barn som leker slikt i dag... Den og flere andre fine ting er mulig å få tak i selv om man ikke er i London - via nettet, selvsagt.  Bare gå inn på Belle & Boo-butikken. De har også en blogg.

03.08.2010

Varm sjarm
Sjarmerende L.backa! Sjelfull i all sin gamle prakt - med tapet og maling fra forrige eier. Uventet spreke valg av to godt voksne mennesker. (Men så har de antagelig også pusset opp for endel år siden:) Vaskevannsfatet og de vakre gamle møblene er medbrakt fra de nye eierne - som vi er så heldige å kjenne. Jeg gleder meg til å følge sommerhus-prosjektet framover. Og ikke minst gleder jeg meg til å tilbringe flere sommerdager- og kvelder der. (Vi stiller oss herved i kø.) Forhåpentligvis er ikke høst-jente-tur-køen like lang... ;)

Minne
...fra en hyggelig frokost hos gode venner med  herlig "sommarstuga" i Bohuslän.

Sommer

... i min mammas hage. Beddene bugner av blomster - i alle farger. Hun har definitivt grønnere fingre enn sin eneste datter. Kanskje det smitter over på meg med årene. Jeg mener å skimte en liten grønn flekk på innsiden av høyre hånd... Kanskje blir de helt grønne til neste år. Lurer i så fall på når det skjer, er det samtidig med at bjørkeløvet spretter?